logo_175

Visitekaartje

Coole koeien bij boeren erfgoed of agrarisch erfgoed.

Tijdens open dagen bij boerderijen kun je leuke dingen ontdekken, zoals de nieuwsgierigheid van koeien naar mensen. Loop je op een pad door  een weiland, dan kun je ervan op aan dat  je wel eens  door een kudde wordt gevolgd. De koeien  doen vaak niets, maar willen wel weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Het is toch hun terrein waar je op loopt. Lastiger wordt het als er een stier bij is. Maar bluffen tegen een stier of een chagrijnige koe helpt (veel geluid maken en met je armen zwaaien), wegrennen niet. Dan word je achtervolgd. Een beetje rodeo maar dan zonder rode lap, want die ben jij.

KoeienstalWat doet dat wezen daar, Trees?’ Geen idee, Bep.’ ‘ Juliana, wat denk jij?’  ‘Moewaa, is het eten? Kom eens dichterbij, dan kan ik even snuffelen en likken.’       Hoeve Ravenstein, Groeneveld -  Baarn. ©hiscue.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij sommige boerenbedrijven is  een boerderijwinkel. Je mag soms ook in de stal kijken als je het vraagt. Maar de deur gaat wel achter je dicht. Koeien kunnen door tocht n.l. ook verkouden worden of over een hek springen en via een open deur uitbreken. Vaak als ze jong of tochtig zijn. Als de koeienmeisjes tochtig zijn, willen ze naar de stier. Boeren vangen de koeien wel, maar liever niet. Het is weer een hele klus om ze te pakken te krijgen. Ze komen niet als een hondje naar je toe, maar gaan voor je op de vlucht. Een boer hoeft niet naar een sportcentrum, dat begrijp je nu wel. Hij maakt met zijn ‘meisjes’ aardig wat kilometers bij het vangen (rennen) en bij het vastpakken van een wildere koe is ook spierkracht  (power liften) nodig.

BrandweerautoOldtimer van de brandweer bij de Grote Melm in Soest . ©hiscue.com

 

 

 

 

 

 

De brandweer 

Opzij, opzij, ik heb haast.’  Een brandweerauto heeft vaak voorrang . Als er een klein  fikkie gemaakt is in een vuurkorf, is het gemakkelijk  zelf te blussen. Of het gaat uit als er geen brandstof meer is. Lastiger is het als een vuur een grote brand wordt. Dan is er eerst even geen houden aan, totdat de brandweer zijn werk doet. En dan duurt het bij grote branden ook wel een tijd voordat alles “brand vrij” is. De brandweer  is tegenwoordig snel ter plekke. In de middeleeuwse  houten steden brandde een stadsdeel snel af. Een keten van mensen die emmertjes water doorgaven, had niet veel  effect. Een brandweerwagen met watertank in de 20e eeuw  was een hele  grote vooruitgang. Er zijn nu brandweerwagens  die een oldtimer zijn geworden.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.